Z města až na konec světa k životu v souladu s přírodou

Renata Kostelníková
Itálie
Příběhy & rozhovory

Můj příběh začal zhruba před 20 lety. Ve 22 letech jsem opustila Zlín a šla hledat štěstí do Prahy. Po pár letech v Praze jsem pochopila, že život ve městě není pro mě. Později jsem poznala italského umělce, fotografa Antonia z Florencie. Řekněme docela klasická lovestory, kdy Češka odjíždí za Italem a zamiluje se nejen do něj ale i do romantické, slunné Itálie. Odstěhovala jsem se tedy za Antoniem na italský venkov Chianti mezi Florencii a Sienou do domu, kde začal můj nový život.

Těžké ale krásné začátky bez sociálních sítí

V roce 2003 jsem si založila svou malou cestovní agenturu, která v ČR začala propagovat agroturistiku a dovolené na malebném toskánském venkově v kamenných usedlostech a vinicích mezi Florencii a Sienou. Byla jsem mladá, energická pionýrka s touhou prosadit svůj sen, propojit Česko s Itálií a českým klientům nabídnout jiný způsob dovolené než jen v rezortech na pláži. V té době nebyl ještě trend agro a eko turistiky lidem známý. Jezdila jsem do Čech dělat prezentace – osvětu v degustaci vín a prezentaci Toskánska. Po 8 letech tvrdé práce (osobního marketingu, žádný facebook tehdy neexistoval) jsem si vybudovala klientelu a práce mě začala živit.

Řekněme, že můj sen se stal realitou. Doposud mám svoji agenturu a stálé klienty, kterým, kromě individuální dovolené v kamenných vilách ve vinicích, organizuji svatby v Toskánsku, výlety za vínem (moje specializace) a další služby na míru.

Změna partnera a návrat k historii a přírodě...

Před 6 lety, když jsem poprvé přijela na krátkou dovolenou do Ligurie, začala moje nová kapitola života. V té době kamarád, dnes už přítel Roberto, mě pozval na jeho starý, 15 let opuštěný mlýn, kde se nedalo ani přespat. Večer jsme si udělali táborák a přespali v autě. Byla to láska na první pohled. Magické, kultovní a tiché místo, kde se zastavil čas. Šumící řeka společně s divokou krajinou kolem a 100 let starým mlýnem. V mlýně byla ještě zachovalá celá místnost s originální technologií mlýnice, kde se mlela mouka náhonem, zrezivělá kola opřená o dům a kamenná mlýnská kola u vstupu.

Připadala jsem si jako v pohádce. Okázalých domů, luxusních vil a usedlostí jsem díky mé práci viděla spousty, ale tady jsem si připadala jako bych se vrátila zpátky do historie. Na mlýně nebyly provedeny žádné stavební zásahy za účelem modernizace a to ho činilo a stále činí jedinečným.

... a rozvoj luxusního stanování...

Od první chvíle jsem cítila, že mlýn musí dostat znovu život a nemůže dál chátrat. Cítila jsem jako své poslání, že musím Roberta namotivovat, aby s mlýnem začal něco dělat. Jelikož neměl peníze na rekonstrukci a ani žádné zkušenosti v turistickém ruchu, poradila jsem mu ať využije venkoní prostor a postaví zde luxusní stany (= glamping – luxusní stanování). Roberto nevěřil, že můj nápad může fungovat, protože se nejedná o turistickou zónu. I přesto během 3 měsíců zcela sám vybudoval autentické a přírodní eko zázemí, jehož součástí je i přírodním dřevem vyhřívaná vana na 600 litrů vody. Vytvořil tak romantické místo ideální nejen pro páry ale i pro ty, kteří vyhledávají relax uprostřed přírody daleko od moderních technologií. V roce 2014 odstartoval nabídku atypického ubytování u řeky. Během jedné sezóny se stal super hostitelem na Airbnb. V současnsti máme 2 500 zhlédnutí za měsíc.

Původně experimentální projekt začal velice dobře fungovat nejen v rámci Itálie. Přijíždějí k nám klienti z velkých italských měst jako je Milán, Turín a z dalších oblastí Toskánska. Jezdí k nám mezinárodní klientela převážně z Francie, Švýcarska, Německa, Nizozemska, Belgie, arabských zemích, Kanady a letos jsme měli první hosty ze Ameriky, konkrétně ze San Francisca. Nabízíme možnost první noci na vyzkoušení, většinou si ale klienti rezervují víkend, někteří i celý týden. Během sezóny organizujeme (s naším partnerem z Milána) nedělní obědy u řeky s šéfkuchařem, viz. video eventy na našem webu.

...které dokonale vyčistí hlavu od všedních starostí

Jednoduché, nestrojené prostředí s kouzlem starého opuštěného mlýna a zároveň s ubytováním v komfortním stanu dělá místo speciálním a jedinečným. Převážná většina našich klientů jsou lidé, kteří si potřebují vyčistit hlavu na místě, kde můžou být úplně sami – ve dvou, s rodinou nebo s přáteli. Místo činí jedinečným to, že se zde můžete cítit svobodně, udělat si táborák, grilovat, relaxovat ve velké vaně s teplou vodou a pak ulehnout do pohodlné postele v romantickém stanu. Nic nedělat, jen odpočívat, ležet na posteli u řeky, číst knížku, soustředit se sami na sebe, poslouchat šumění řeky, koupat se, splynout s přírodou a zažít na pár dní původní a jednoduchý způsob bytí....v odpojení od běžné reality, technologií a všednodenních starostí. Naše místo je také přátelské k vašim psům, které si sebou můžete přivézt.

Současnost – soběstačný život uprostřed přírody

Láska ke starému opuštěnému mlýnu a přírodě naprosto změnila můj život. Po dobu 4 let jsem do mlýna jezdila na víkendový relax z Toskánska za Robertem, který zde přes léto žil.

Loni v říjnu jsme koupili obyvatelný historický dům u řeky, kam jsme se s Robertem a naším synem přestěhovali, abychom mohli bydlet blízko mlýna a pokračovat v našem poslání zrekonstruovat ho do původního stavu. Žijeme skoro v horách v 600 m. n. m., izolováni od vnějšího světa a civilizace, která je vzdálena cca 40 min. cesty. Jsme jediná mladá rodina v malé vesnici (3000 obyvatel) se stárnoucí populací. Jsme soběstační, máme vlastní zahradu, pozemky, lesy, vlastní zdroj vody a energie. Během sezóny máme zájemce z celého světa a přes projekt workaway nám jezdí pomáhat lidé s prací všeho druhu za ubytování a jídlo – vaření, především italských specialit, je moje vášeň.

Naším cílem je začít s rekonstrukcí mlýna a vytvořit v něm autentické místo pro menší skupiny 10 lidí, které si pronajmou celý objekt. Doufám, že se nám to podaří a jednoho dne se mlýnské kolo bude znovu točit dál...

Jede ze starších článků o mě a mých začátcích najdete na mém nově vznikajícím webu zde.

Na akční letenky se můžete podívat zde.

 

2092 Zobrazení