Camiguin: filipínská Havaj

Klára Nekvindová
Filipíny
Rady & tipy na cesty

Malému ostrůvku Camiguin se pro jeho sedm sopek přezdívá filipínská Havaj. Na ostrov létají několikrát týdně přímé lety ze Cebu. Let trvá čtyřicet minut a letí se vrtulovým letadlem pro pár desítek lidí. Po ostrově se nejlépe přemisťuje na skútru. Přepravovat se dá také jeepney a tricykly.

Camiguin zatím není turisty příliš vyhledáván a narazíte zde spíš na baťůžkáře a cestovatele jednotlivce, a tak zde vládne poklidná atmosféra. Kromě barů, které by se daly spočítat na prstech jedné ruky, na ostrově žádné velké vyžití není. Můžete si nakoupit rum a colu v jednom ze sari obchůdků u cesty a popovídat si s dalšími cestovateli, kteří jsou ubytovaní ve stejném resortu jako vy, nebo si po náročném dni můžete zajít na masáž horkými lávovými kameny (cca 500 PHP/60 minut).

Co navštívit a co podniknout

Vodopád Katibawasan

Když na severu ostrova zamíříte do vnitrozemí, budete po půl hodince jízdy džunglí odměněni pohledem na sedmdesát metrů vysoký vodopád Katibawasan. Vstupné k vodopádu je 50 PHP a na parkovišti je pár stánků, ve kterých se dá koupit voda a sušenky. V jezírku pod vodopádem je možné se vykoupat.

Šnorchlování: Giant Clam Sanctuary; sand bar White Island; Mantigue

Najít Giant Clam Sanctuary není zrovna jednoduché, protože cesta je velmi špatně značená, ale troška námahy a nějaké to špatné odbočení za to rozhodně stojí. Zéva obrovská je největší žijící mlž na planetě a jedná se o velmi ohrožený druh, protože v některých zemích jihovýchodní Asie je dosud vnímán jako pochoutka, kterou není těžké ulovit. Průvodce vám nejdříve ukáže malé zévy pěstované v nádržích na pláži a povykládá vám o filipínském přístupu k životnímu prostředí a podmořskému světu obecně – není to moc optimistické vyprávění. Pak si nasadíte šnorchl a brýle a čeká vás zhruba hodinová prohlídka zév, které dorostly do takové velikosti, že byly z nádrží přesazeny na mořské dno, a následně korálových zahrad. Prohlídka i s půjčením šnorchlu stojí 200 PHP.

Šnorchlování si taky užijete okolo ostrůvků White Island a Mantigue. Nejpohodlnější je domluvit si loď přímo v resortu, ve kterém jste ubytovaní. Pokud to nejde, na White Island se vyráží z vesnice Yumbing a na Mantigue z vesnice San Roque. Oba výlety by měly stát okolo 500 peso. Jídlo a pití si raději nakupte na Camiguinu a nespoléhejte na to, že bude možnost si občerstvení zakoupit na ostrůvcích.

Okolo Camiguinu se nachází dvanáct map s vyznačenými místy pro potápění. Ponory si domluvte v resortech, jejichž součástí je dive shop.

Termální prameny

Díky sopkám se na ostrově nachází několikero termálních pramenů, ve kterých se můžete během okružní cesty po ostrově osvěžit. Vstupné je symbolické a zázemí velmi jednoduché. Největší termální prameny jsou Ardent Hot Spring vyhřívané sopkou Hibok-Hibok. Najdete zde několik bazénků vytesaných do skály, přičemž v každém má voda jinou teplotu. V městečku Catarman se můžete vykoupat v Bura Soda Water Swimming Pool.

Trek na sopku

Jestliže patříte k aktivním cestovatelům, rozhodně nesmíte vynechat ranní výšlap na sopku Hibok-Hibok. Pokud se chcete pokochat výhledy do okolí, ale na trek na vrchol sopky se necítíte, udělejte si zastávku u křížové cesty Walkway the Old Volcano. Vstupné je 5 peso a procházka do mírného kopce zabere zhruba hodinku. Jakmile vystoupáte nad stromy, rozprostřou se před vámi krásné výhledy po okolí a na kříž v moři označující místo, kam v roce 1870 smetla láva do moře hřbitov. Sunken Cemetery je také jeden z oblíbených potápěčských spotů v okolí ostrova.  

Přemýšlíte ještě na který filipínský ostrov se vydat? Přečtěte si ještě něco o ostrově Bohol a Siquijor.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

2084 Zobrazení