Za Nártounem na filipínský Bohol

Klára Nekvindová
Filipíny
Rady & tipy na cesty

Bohol patří mezi nejnavštěvovanější filipínské ostrovy. V posledních letech je na něm turistů ještě o poznání více, což má dva důvody. Prvním z nich je, že filipínská vláda na pár měsíců uzavřela ostrov Boracay s odůvodněním, že se z něho kvůli nezvládnutému přívalu turistů stala „stoka Filipín“, a turisté se z boracayské White beach přesunuli na Alona beach na ostrůvku Pangalo – to je ostrůvek ležící v těsné blízkosti Boholu, na kterém se nachází většina resortů a barů. Druhým důvodem je, že před pár měsíci bylo přímo na Panglau otevřeno mezinárodní letiště. Na Aloně beach to žije. Po setmění tady začne blikat nespočet neonových světel a v barech, které jsou namačkány jeden na druhý, začne happy hour.

Vnitrozemí ostrova Bohol nejpohodlněji prozkoumáte na motorce. Cena za půjčení motorky na den je do 500 PHP. Pokud na motorce jezdit nechcete, bude nejpohodlnější si zajistit v resortu auto s řidičem, počítejte s cenou řádově v tisících peso na den. Je možné si domluvit celodenní výlet v resortu nebo u agentů cestovních kanceláří, kteří vás osloví na pláži. Na Bohol se dostanete lodí ze Cebu nebo z camiguinského přístavu Balbagon jezdí každý den trajekt do boholského přístavu Jagna.

Co navštívit a podniknout na Boholu

Čokoládové kopce

Dominanta Boholu. Chocolate hills jsou kuželovité kopce, které mají v období sucha čokoládovou barvu. Vstupné na hlavní vyhlídku je 50 PHP. Je možné půjčit si motokáry (800 PHP/osoba/hodina) a vypravit se na nich na projížďku mezi kopce.

Tarsier Conservation Area

Tady se můžete pokochat pohledem na nártouna – nejmenší opičku na světě, jejíž vykulené oči na vás budou na Boholu zírat z každého stánku se suvenýry. Vstupné je 50 peso a prohlídka zabere zhruba půl hodinky.

Řeka Loboc a zipline

Během pobytu na Boholu určitě natrefíte na někoho, kdo se vám bude snažit prodat projížďku na řece Loboc. Jedná se o klasickou turisťárnu, kdy vás naženou společně s dalšími desítkami turistů na loď, na které je raut, a za doprovodu živé kapely vás dovezou k malým vodopádům na řece a zase zpátky. Pohled na vodopády a řeku vinoucí se boholskou džunglí si mnohem víc užijete ze zipliny v Loboc Eco-Tourism Adventure Park.

Co navštívit a podniknout na Panglao

Poloostrov Panglao leží přes most od Tagbilaranu. Na délku má zhruba 13 km, na šířku 5 km a nejlépe se poznává na motorce. Pokud máte rádi italskou kuchyni, zajděte si na jídlo do Giuseppe Pizzeria pár set metrů od pláže Alona.

Pláže

Již zmiňovaná Alona beach je nejprofláklejší pláž na ostrově, nachází se na ní spousta resortů a barů a stav pláže tomu odpovídá. O něco poklidnější jsou pláže White Beach, Dumaluan Beach a Bikini Beach.

Hinagdagan Cave

Místo, na které se vás budou snažit nalákat místní naháněči, o kterém já osobně nejsem úplně přesvědčená, že za to stojí, ale vzhledem k tomu, že vstupné je 20 peso a prohlídka zabere pár minut, není nic jednoduššího než si udělat vlastní názor. Budou vám nabízet, že za poplatek si můžete v jeskyni zaplavat, to nedoporučuju. V jeskyni jsou netopýři, kteří se do vody vyprazdňují, což vám při prodeji lístků neřeknou.

Island Hopping

Z pláže Alona vyjíždějí lodě, které vás v rámci island hoppingu zavezou na ostrůvky Virgin Island a Balicasag Island. Výlet si můžete domluvit i v resortu, ale potom je třeba počítat s vyšší cenou. Cesta je cca 60 minut jeden směr, výlet je zhruba na půl dne a ideální je vyjet brzy ráno. Virgin Island je písečný pás, jehož špička je pokryta hvězdicemi a hlavním lákadlem ostrůvku Balicasag je plavání se želvami mořskými.

Domluvit si můžete loď přímo na pláži nebo v agentuře na hlavní třídě. Cena se odvíjí podle toho, co budete chtít všechno vidět. Na ostrovech jsou nějaké stánky se základními potravinami a vodou, ale je pohodlnější si vzít věci sebou.

Přemýšlíte ještě na který filipínský ostrov se vydat? Přečtěte si ještě něco o ostrově Siguijor a Camiquin.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

2191 Zobrazení