Krásy a jedinečnost ostrova Sumatra

Lenka Hauerlandová
Indonésie
Příběhy & rozhovory

"Jednota v rozdílnosti", národní heslo největšího souostroví světa. Řeč je o Indonésii, ostrovním státě v jihovýchodní Asii rozkládající se na více než 17000 ostrovech, z toho je přes 6000 obydlených a největším z nich je ostrov Sumatra. Na Sumatře žije a pracuje i Lenka, dnes jsme ji vyzpovídali co ji na Sumatru zavedlo a proč se tam vrací.

 

Lenka, kdy jsi Indonésii, konkrétně Sumatru navštívila poprvé a co tě na Sumatře zaujalo natolik, že ses tam začala vracet?

Je to přesně 10 let, kdy jsem poprvé navštívila tuto krásnou zemi a byla to láska na první pohled. Nadchlo mě tady naprosto vše, od dechberoucí přírody, přes naprosto odlišný způsob života, tajemstvím opředenou kulturu až po všudypřítomnou pohodu. Indonésané jsou totiž tak pohodoví, až to Evropana může leckdy velmi překvapovat a máme se rozhodně po této stránce co učit 😊 

 

Na Sumatře žiješ dlouhodobě nebo část roku? Co na Sumatře děláš a kde tě najdeme? Sumatra není zrovna malý ostrov.

Na Sumatře se zdržuji pouze část roku, je to pro mě takový druhý domov. Tak jako s těžkým srdcem odjíždím od své rodiny a přátel v česku, stejně tak s těžkým srdcem odjíždím od své druhé rodiny a přátel na Sumatře.

Ano, Sumatra je šestý největší ostrov na světě. Nejvíce jsem si zamilovala okolí Bukit Lawang, což je vstupní brána do džungle, národního parku Gunung Leuser. Tady mám své zázemí, domeček, kde trávím nejvíce času a věnuji se své práci. Druhou základnu mám na souostroví Pulau Banyak, nádherné panenské ostrovy s křišťálově průzračným mořem, doposud neobjevený ráj na Zemi. Většinu času tak pendluji mezi těmito dvěma místy.

Sumatra je stále turisticky neobjevená země, je tedy velmi těžké dopátrat se potřebných informací, a ještě těžší je tato místa navštívit, dostat se tam. Má každodenní snaha je tato místa vyhledávat, navštěvovat, posoudit, zdokumentovat, zpracovat informace, předat je našim klientům a umožnit jim zažít Sumatru autenticky a bezpečně. Pravidelně projíždím všechny naše trasy a kontroluji také kvalitu ubytování, místní standard je totiž na jiné úrovni, než známe z Evropy, údržba zde není tak důkladná a ubytování, které bylo před rokem nově postaveno, už nyní nemusí splňovat mé požadavky.

Mimo jiné jsme tady šest let provozovali česko-indonéskou pekárnu, bohužel jsme ji ale z provozních důvodů nyní na nějakou dobu zavřeli. Na druhou stranu v současné době připravujeme výstavbu malého resortu na Pulau Banyak.

Nově jsme založili vzdělávací kroužek Gunung Leuser Educational program, kde se věnujeme 35ti dětem v různých věkových kategoriích, učíme je základům ekologie, ekosystému, angličtinu, práci s počítačem, bereme je do přírody apod.

 

Čím podle tebe z Indonéských ostrovů Sumatra nejvíce vyniká? Poslední roky si všímáme stále rostoucí popularity ostrova Bali. Proč bys doporučila navštívit zrovna Sumatru?

Sumatra rozhodně vyniká svou faunou a flórou. Při svých výpravách do džungle (samozřejmě pod dohledem domorodých průvodců) můžeme pozorovat divoké orangutany a hulmany ebenové, kteří nežijí ve volné přírodě nikde jinde na světě. Dále gibony černé, makaky, tukany, dikobrazy, cibetky, gekony, varany, outloně, létající veverky, pávy, ale taky mnoho ptáků, motýlů, vážek, žab a hmyzu. V místní džungli žije tygr sumaterský, slon sumaterský a nosorožec, jejichž populace prudce klesá a stávají se kriticky ohroženými druhy – tyto druhy není jednoduché pozorovat, v každém případě se však pohybujeme na jejich teritoriu a „víme o sobě“. Rovněž můžeme pozorovat růst např. největších květin na planetě, endemické Raflesie a Zmijovce titánského.

Sumatra nenabízí jen treky do džungle, ale taky aktivní vulkány, sopečná jezera, obrovské vodopády, panenské ostrovy s bílým pískem konzistence hladké mouky a křišťálově čistou vodou, která hraje všemi odstíny modré, co si jen dovedete představit. Během cestování si tedy užijete od každého něco v tom nejlepším slova smyslu a to vše v rámci jednoho ostrova 😊

Jednu z hlavních předností při návštěvě Sumatry považuji také to, že zde nepotkáte téměř žádné turisty, kdo tedy nemá rád přelidněné turistické atrakce, Sumatra je pro něj ta správná volba.

 

Co je podle tebe cestovatelský zážitek (místo/výhled/jídlo/jakákoli lokální zkušenost), který považuješ za unikátní, bez kterého se ze Sumatry neodchází?

Jednoznačně trek do džungle, to se nedá ani popsat, to se prostě musí zažít. Zaplavat si v největším kráterovém jezeře na světě Lake Toba. A ponořit se do hlubin Indického oceánu s karetami obrovskými. Je toho tolik, že je velmi těžké vypíchnout pouze jednu věc, každý den totiž zažijete něco naprosto nového, neotřelého a výjimečného.

 

Jaká je chuť a vůně Sumatry?

Chilli v každém jídle, sladká káva, durian a vůně hřebíčkových cigaret 😊 

 

Děkujeme Lence za rozhovor, v jeho druhé části nám Lenka přiblíží možnosti pro společné objevování Sumatry a specifika místní kultury.

388 Zobrazení