Pestrobarevná mozaika Brazílie

Pavla Zdráhalová de Oliveira
Brazílie
Rady & tipy na cesty

Obrovská Brazílie učaruje už na první pohled. Okouzlí nádhernou přírodou, zaujme koloniální historií a vtáhne do víru karnevalového veselí. Pulzující města, líbezný venkov, pohodové pláže i skvělá gastronomie dělají z této největší jihoamerické země jedinečný cestovatelský zážitek.

Města

Vstupní branou do Brazílie bývá většinou město Rio de Janeiro. A je to tak správně. Rio de Janeiro je srdcem Brazílie, svým způsobem je Brazílií v kostce. Vlhké dusno, chaotické hemžení, tropická džungle, hlasité hovory a dechberoucí panoramata. V Riu najdete to nejlepší i to nejhorší z celé země. Přesto by byla škoda omezit návštěvu tak velikého státu jen na jedno město, jakkoli se mu právem přezdívá "úžasné".

Hned druhé turisticky nejnavštěvovanější město Salvador má totiž také co nabídnout. Bývalé hlavní sídlo portugalské kolonie založené už v 16. století v sobě mísí indiánské, evropské a africké kulturní vlivy. Zejména africké kořeny jsou zde silně přítomné a Salvador je dodnes hlavním centrem afro-brazilské kultury.

Za zmínku určitě stojí i současné hlavní město brazilské federace Brasília. Město vybudované z nuly na náhorní plošině v centrální Brazílii znamenalo ztělesnění vizí 50. let. Plánovaný urbanismus a originální architektura dělají z města muzeum pod širím nebem. Fascinující je i samotná okolní krajina nazývaná cerrado s nízkou hustou vegetací, roklinami s průzračnými řekami a obrovskou rozmanitostí zvířat a rostlin.

Venkov

Kdo by se dostatečně nabažil ruchu velkoměst, ať neváhá navštívit i brazilský venkov. Ve státě Minas Gerais zažije návrat v čase. Malebná koloniální městečka s bohatou historií, barokními kostelíky a pitoreskními nádražími parní dráhy. Na oblých zelených kopcích se pasou stáda krav, jejichž mléko dodnes z odlehlých usedlostí svážejí v kovových konvích místní kovbojové na koních. Minas Gerais je také kraj proslulý svou úžasně chutnou kuchyní. Na široké peci, pod kterou se zatápí dřevem, bublají v kameninových hrncích pokrmy z vepřového a hovězího masa a zeleniny a přihřívají se fazole na tisíc způsobů. K snídani nebo svačině nesmí chybět proslulý pão de queijo, bochánek z maniokového škrobu se sýrem. A pochopitelně dobrá brazilská káva, které se v tomto hornatém kraji báječně daří.

Pláže

Není možné psát o Brazílii a nezmínit pláže. 7500 km dlouhé pobřeží jich nabízí nespočet. Nejdelší a nejproslulejší pláže s horkým sluncem a řadami kokosových palem jsou na severovýchodu země. Pláže s lagunami a přírodními bazény připomínající Karibik najdete v Maragogi nebo Porto de Galinhas. Scenérii zlatých pláží kolem města Natal zase doplňují obrovské písečné duny. Za turisticky nejoblíbenější je považována oblast Região dos Lagos na východ od Rio de Janeira. Letoviska Búzios nebo Arraial do Cabo jsou na vysněném dovolenkovém seznamu snad všech Brazilců. Skutečný ráj na zemi pak připomíná pobřeží Costa Verde mezi Rio de Janeirem a São Paulem. Modrozelené moře doplňuje zvlněná kopcovitá krajina sahající svou bujnou vegetací až k bělostným plážím. Nespočet ostrovů a ostrůvků nabízí divokou přírodu a malé plážičky přístupné jen lodí.

Přírodní divy

Příroda je bezpochyby jedním z největších lákadel Brazílie. Symbol země, amazonský prales, je tak nepředstavitelně obrovský, že návštěva některé jeho části je logisticky komplikovaná a finančně náročná akce. Zvířata známá z encyklopedií tam mají tak velký životní prostor, že ani zkušení průvodci nezaručí jejich pozorování. Naopak zárukou nezapomenutelné podívané jsou vodopády Iguaçu na brazilsko-argentinské hranici. Národní parky na obou stranách nabízejí výbornou infrastrukturu a pohodlné ponoření se do zelené džungle plné barevných papoušků, tukanů, motýlů a všetečných nosálů. "Tajným" cestovatelským tipem je unikátní národní park Lençóis Maranhenses. Snová krajina bílých písečných dun, do nichž jsou jako šátečky vložená tyrkysová jezírka se sladkou vodou.

Brazílie je pestrou mozaikou, ze které si vybere každý. Postřehy a zážitky z tohoto barevného světa s nádhernou přírodou, nevšední historií a bohatou kulturou si můžete přečíst na blogu Samba a motýli.

608 Zobrazení