Nejčastější triky jak z vás vytáhnout peníze v Africe

Lenka Králová
Keňa, Tanzánie
Rady & tipy na cesty

Cestování na vlastní pěst bývá někdy plné nástrah obzvlášť, když cestujete sami nebo low-cost. Všechny uvedené podvody jsem zažila na vlastní kůži při cestování v Keni a Tanzanii, jak v pevninské tak i na ostrově Zanzibar. V různých variacích se s nimi setkáte nejspíš i v ostatních státech Afriky. Kromě těchto podvodů existuje i řada dalších, proto doporučuji si před cestou přečíst mimo jiné také doporučení MZV.

Tip – spropitné za pomoc

S tímto trikem se určitě alespoň jednou v Africe setkáte. Někdo k vám ochotně přiskočí, že vám ukáže cestu / dovede vás až na místo / pomůže se zavazadlem apod. Tento člověk někdy může vypadat že k danému místu patří - má reflexní vestu a visačku (např. loď na Zanzibar). Tahle služba vždycky končí zašustění prsty a názvem „tip“. Za ochotu místních musíte zaplatit. Někdy je pomoc žádoucí, někdy je vnucená. Proto mějte v peněžence vždycky drobnější bankovky. Místní si řeknou klidně i v přepočtu stovku za to, že s vámi jen přešli ulici. Můžete také zaplatit odmítnout, ale pak musíte počítat, že z hodného dědečka se rázem stane nerudný prskající dědek, který vám řekne, že si ale ošoupal nohy a teď mu za to musíte zaplatit. Pokud se potřebujete např. zeptat na cestu, někdy se prostě bez toho neobejdete, vyberete si policisty, security, pracovníky v hotelu a když na ulici, tak si vyberte ženy spíš než muže. Ne všichni tip požadují, ale je jich valná většina. 

Naháněči

Pokud se pohybujete místní dopravou narazíte na menší autobus, který má vždy řidiče a výběrčího peněz. K nim patří ještě několik naháněčů cestujících. Naháněči z vás samozřejmě něco mají, jinak by to nedělali. Proto se ptejte vždycky dopředu kolik co stojí, než se tam usadíte. Když se budete ptát ve skupince naháněčů nikdo si nedovolí říct přemrštěnou cenu, v autobuse už ale ano. Doprava je v Keni a Tanzánii velice levná cca do 30 Kč, dálkové autobusy či vlak stojí 400 - 500 Kč.

Někdy můžete narazit na organizovanou skupinku. Jeden vás odchytne a zavede někam, kde vás natáhnou. Začíná to podobně jako „tip“, ochotou vám pomoci. Tato ochota navíc vypadá velice věrohodně, protože nejdete do prvního dopravního prostředku / k prodejci něčeho, ale naháněč se poptává ostatních, takže vy máte pocit, jaké máte štěstí, že jste ho potkali. Štěstí končí v okamžiku, kdy zaplatíte přemrštěnou částku, což si uvědomíte o vteřinu později. Na tohle je podobná rada jako výše - nebrat hned to první, ale poptávat se „venku“ na ceny u konkurence.

Pozor na nakupování služeb na ulici. Typicky se může jednat o safari nebo jiné výlety. Jděte přímo do agentury, zeptejte se ve vašem ubytování nebo v jiném velkém hotelu. Určitě si udělejte srovnání cen a hlavně plaťte až těsně před odjezdem. Nedávejte peníze nikomu na ulici s tím, že vás zítra vyzvedne v hotelu. Doporučuji mrknout na stránku https://www.safaribookings.com/, abyste měli představu o cenách a obsahu výletu. Sama jsem si tam vybrala safari a domluvila se s nimi napřímo přes Whats app. Vše proběhlo naprosto v pořádku za výrazně nižší cenu než mi nabízeli v ubytování.     

Nevracení peněz

Platíte velkou bankovkou a prodavač tvrdí, že nemá na vrácení nebo vám nevrátí a řekne dobrý? Tak to je další trik, jak z vás vytáhnout peníze. Ještě častěji se to děje při přepočítávání kurzu. Pokud platíte v dolarech a prodavač vám vrací v místní měně, dejte si pozor ať vám vrátí správně. Velké bankovky rozměňujte v supermarketu nebo restauraci. Na ulici, ve stáncích, na tržištích, v malých obchodech, v MHD či taxíku plaťte drobnými. V Africe se mi osvědčilo mít rozměněno na co nejnižší bankovky/mince a dávat jim ideálně přesně.

Krádeže z motorky

Poměrně častý jev nejen v Africe, ale i třeba v Asii. Na stránkách MZV se dočtete, že je lepší mít kabelku volně v ruce nebo přes rameno, ne křížem přes hrudník. Jinými slovy MZV říká, že je lepší nechat se okrást než zmrzačit. Ze své zkušenosti můžu říct, že pokud vás ve snaze okrást někdo z projíždějící motorky strhne na zem, není to hezký pád. Záleží ještě jak motorka jede rychle a kam spadnete. Jak se krádežím vyhnout? Vyměňte kabelku za batoh, určitě upoutá menší pozornost a navíc si ho můžete připnout k tělu. Nepohybujte se na kraji cesty nebo chodníků, kam může motorka vjet. Pokud se i přesto stanete obětí zlodějů, nepronásledujte je.  

Ostatní krádeže

Nemusí se jednat jen o krádeže z motorky. Vytrhnout kabelku nebo mobil z ruky vám mohou v dopravním prostředku, na nástupišti nebo i v davu lidí. Pozor také na tzv. upoutání pozornosti např. pouliční show nebo žebrajícím dítětem. Nikdy nevíte, kdo stojí za vámi a právě vám něco vytahuje z kapsy. 

Určitě není třeba připomínat, že nošení draze vypadajících šperků, foťáku na krku / v ruce, drahé oblečení, tmavé uličky a chození sama v noci přímo vybízí k okradení. Jediná dostatečná prevence je nenosit sebou nic co nechcete, aby vám ukradli. Peněz si vzít jen tolik kolik ten den potřebujete a ideálně si je rozdělit. Místní rádi koukají do peněženky, kolik tam máte. Toto je prevence i proti „tip“. Když ukážete, že víc nemáte, zaplatíte v přepočtu za službu jen pár drobných. Rozmyslete si, jestli potřebujete na cestu do Afriky s sebou šperky. Pokud ano, nechte je spolu s pasem na pokoji, ideálně v trezoru. Mluvíme i o řetízku na krku, i ten se může stát předmět krádeže. Na mobil si pořiďte šňůrku, kterou omotáte okolo ruky, když mobil potřebujete mít v ruce kvůli focení nebo GPS. Nestůjte na okraji chodníků nebo cest, ale zároveň si vždycky zachovejte rozhled. A na závěr – nepodléhejte iluzi, že vám se to stát nemůže.

891 Zobrazení