Nechte se okouzlit národním parkem Les Calanques na jihu Francie

Lenka Králová
Francie
Rady & tipy na cesty

Les Calanques je jediný národní park v Středomoří, který zahrnuje jak pozemní, ostrovní tak i mořskou část. Rozkládá se na 3 územích – Marseille a přilehlé ostrovy, Cassis a La Ciotat. Biodiverzita NP čítá 140 chráněných suchozemských a živočišných druhů a 60 mořských druhů. Park je tvořen vápencovými skalami, které jsou částečně zatopeny vodou. Jde o zbytky starých ústí řek, které byly později prohloubeny ledovcem a po skončení poslední doby ledové zatopeny mořem. Jsou tedy takovou středomořskou obdobou fjordů. Ráz krajiny dokresluje tyrkysová voda Středozemního moře s množstvím plachetnic. Pokud byste chtěli vjet do parku na plachetnici, dejte si pozor, do zóny parku smějí vplouvat jen plavidla do 20 m délky. O dalších omezeních se informujte v turistickém centru.

Výchozím bodem pro pěší i lodní výlety do Calenques je malý rybářský přístav Cassis, z kterého je dnes letovisko známé vynikajícím vínem. Kdysi tu pobývali např. spisovatelka Virginie Woolf nebo malíři Henri Matisse či Salvator Dalí. Jako v celé Francii i zde najdete výbornou patisserii, množství kavárniček a restaurací. Dejte si snídani v přístavu a pozorujte probouzející se město. Pokud nemáte k dispozici auto, do Cassis se za pouhých 20 min dostanete vlakem z Marseille. Nádraží je kousek za městem, ale i to se dá v pohodě dojít pěšky.    

V NP je hojně navštěvovaná zátoka Calanque d'En-Vau, kam z centra Cassis dorazíte do hodiny. Určitě si vezměte dobré boty, po cestě budete překonávat nejedno převýšení. V celém národním parku je kamenitý terén střídající prašné cesty. Nemusíte se však bát, cestu zvládli děti i senioři. V zátoce se můžete vykoupat, takže si nezapomeňte plavky, později byste litovali. Další vyhledávaný bod je Massif des Calanques. O možnosti cesty z Marseille se informujte v turistickém centru.

Moje doporučení:

  • Určitě se zastavte v centru Cassis alespoň na zmrzlinu nebo palačinky, okouzlí vás svoji atmosférou, o jídle nemluvě.
  • Les Calanques je také vyhledávaným místem horolezců a bikerů. Po cestě jich určitě pár potkáte. O dalších aktivitách v parku se můžete informovat zde.
  • Nenechte se oklamat chladným ránem, slunce vás může na cestě potrápit i v září.
  • Vyražte brzo ráno, kvůli slunci i počtu turistů. Ročně navštíví park přibližně 2 miliony návštěvníků.

Zdroj článku naleznete zde.

1951 Zobrazení