Marocká kuchyně, co ochutnat?

Lenka Králová
Maroko
Kuchyně & zvyky

Pestrost marocké kuchyně ovlivňují prvky středozemní, arabské, španělské a francouzské kuchyně. Netradiční chutě jídel jsou dány především směsí koření, bylinek a spojením slaného a sladkého. Marokánci milují sladké, takže se často setkáte s nasládlými jídly či velmi sladkými dezerty. I tak si marockou kuchyni zamilujete. V článku najdete pokrmy, se kterými se nejčastěji setkáte ať už v restauraci nebo na ulici.    

Tajine

Tradiční marocké jídlo, které nese název podle slova „tajin“, což je velký hliněný hrnec, ve kterém se jídlo připravuje. V žádné rodině nesmí chybět. Na jídelním lístku Tajine znamená směs masa, zeleniny, brambor, rýže či kuskusu. Dát si ho můžete v různých variacích.  

Couscous

Další marocké tradiční jídlo, které určitě zná každý. Jedná se o základní potravinu severoafrické kuchyně. Kuskus je spařená, do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se v Maroku připravuje dušený v páře obložený kuřecím, skopovým, jehněčím nebo telecím masem a zeleninou.

Brochette

Za názvem se ukrývá něco, co známe jako kebab, na východě jako šašlik. Jedná se malé kousky masa napíchané na špejli a grilované na otevřeném ohni. Dát si můžete kuřecí, hovězí nebo jehněčí. Kromě restaurací je k dostání také na ulici.

Harrine

Harrine je hustá čočková/cizrnová polévka s rajčaty a cibulí. Někde můžete narazit také na variaci s těstovinami nebo bramborami. Mezi Marokánci je velmi oblíbená a zpravidla tvoří hlavní chod.

Merquez

Jedná se o malé klobásky, nejčastěji z mletého hovězího masa. Dát si můžete ovšem i jehněčí. Tajemství chutí je ve směsi koření. Na první pohled klobásky nevzbuzují moc důvěru, protože na ně narazíte v syrovém stavu na trzích nebo v uličkách mediny (staré město). Chuťově jsou ovšem vynikající.  

Pastilla

Toto jídlo má původ ve španělské Andalusii, avšak Marokánci ho již převzali za své. Nejlepší Pastillu si dáte ve Fezu, v Marrakéši prodávají spíše její levnější a jednodušší variantu. Pastilla je bochníček z několika vrstev těsta plněný kuřecím masem nebo zeleninou. Povrch posypaný cukrem a skořicí tvoří zvláštní kombinaci chuti.  

Kefta

Karbanátky/kuličky z mletého masa. Můžete se s nimi setkat v mnoho podobách – bochníčky na špejli, kuličky v bagetě či samostatně. Keftu si můžete dát i podávanou v hrnci tajin zapečenou s vejcem a zeleninou. 

Bebouche

Na Bebouche neboli na uvařené šneky narazíte především na náměstích či ve stáncích v medině. Prodávají se i v malých porcích na ochutnávku.

Meze

Meze jsou malé vzorky různých jídel. Nejčastěji se jedná o nakládanou zeleninu, olivy, brambory či různé dipy.

Marocký salát

Salátů si v Maroku můžete dát samozřejmě více druhů. Pod pojmem marocký salát se však nejčastěji v restauracích budou ukrývat nadrobno nakrájená rajčata, papriky a cibule. Salát je dochucen čerstvými bylinkami.

Zaalouk

Dip z pečených lilků, rajčat, česneku a koření. Dá se jíst teplý i za studena. Pečené či grilované lilky doporučuji ochutnat i samostatně, v Maroku jsou vyhlášené. 

Marocká whisky

Bohužel se nejedná o alkohol, ale o silný mátový čaj, který Marokánci pijí na zažívání. Většinou je velmi slazený, ale setkáte se i variantou, kdy vám cukr naservírují zvlášť. Na malou skleničku čaje používají místní 2 velké kostky cukru.

Jistě se v Maroku setkáte i s jinými druhy jídel. Především s rybami, mořskými plody, luštěninami, bramborovými či zeleninovými taštičkami, a hlavně se spoustou sladkých dezertů. K hlavním jídlům i pochutinám je podáván arabský chléb. A co k pití mimo čaj? Určitě čerstvý pomerančový džus.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

Kam se v Maroku vydat se dočtete zde.

1936 Zobrazení