Malý kousek Kypru – Paphos

Adriana Glonekova
Kypr
Rady & tipy na cesty

Chcete si i vy prodloužit léto? Stačí, když navštívíte cenově dostupný ostrov Kypr, který se dostává stále více a více do popředí zájmu. Ani se nedivíme! Během celého roku zde v průměru prší pouhých 25 dní a teplota v říjnu šplhá na krásných 26 stupňů. A ještě to skvělé jídlo, památky...No, prostě ráj na zemi.

V článku naleznete ověřené typy a triky, které rozhodně nemůžete vynechat při návštěvě Pafosu (Paphosu). Povíme si něco o místní kuchyni, dopravě, obyvatelích a samozřejmě i nějaké ty skvělé typy na nezapomenutelná místa.

Místní speciality

Kypr se dělí na tureckou a řeckou část. Co vás ovšem možná překvapí, jsou nejen řecké a turecké vlivy, ale i egyptské či anglické. Nebuďte proto překvapeni, pokud se setkáte s řízením na pravé straně nebo s typickou velkou anglickou snídaní.

Jelikož Pafos leží na řecké části, najdete zde hlavně spoustu mořských plodů, oliv (nejlepší jaké jsem kdy jedla) a salátů s feta sýrem. Ty mají mnohem výraznější chuť než u nás. Já osobně jsem si zamilovala musaku. Jídlo složené z mletého masa, rajčat, lilku a bešamelové omáčky. Pokud patříte do skupiny vegetariánů, tak se neobávejte. Je zde varianta i pro vás a namísto masa uvnitř najdete více zeleniny. Jako dezert si můžete dopřát sladkou bombu v podobě baklavy. Místní tvrdí, že ta pravá je s pistáciemi. K ní doporučuji ještě kávu, kterou vám připraví v džezvě.

Obyvatelé

Místní kromě toho, že jsou ochotni vám pomoci, nemají ani problém s komunikací. Rádi si popovídají o vaší zemi, zvycích, o čemkoli. Domluvíte se zde anglicky, francouzsky, německy a to i přesto, že jejich úředním jazykem je turečtina i kyperská řečtina.

Musím uznat, že za celý pobyt jsem nepotkala ani jednoho rozzlobeného, ​​nepříjemného, ​​agresivního obyvatele bez úsměvu. Jsou to opravdu dobrosrdeční a usměvaví lidé s pozitivní energií. A já se jim ani nedivím. Během celého roku prší v průměru pouhých 25 dní a i v říjnu se teplota šplhá na krásných 26 stupňů. V takovém případě bych věru ani já nebyla rozzlobená J

Pláže

Kypr jsem navštívila na konci září, takže počasí bylo ideální ke koupání. Většina navštívených pláží má modrou vlajku. Znamená to, že dané místo splňuje všechny přísné standardy. Hned u sebe se nachází Sodap beach, Alykes beach a Municipal Baths. Pokud budete mít více času, určitě se jděte vykoupat do modré laguny, která je však už mimo Pafos. Její nádherně čistá a průzračná voda ve vás zanechají zážitek na celý život! Cestou se můžete zastavit i na Lara beach, která je vyhrazena čistě jen pro želvy. Nemohlo se zde koupat, ale o to větší kouzlo mělo hledání malých želv. Já jsem to štěstí neměla, žádnou jsem neviděla, ale věřím, že vám se to povede. Buďte trpěliví!

Památky

Kromě krásných pláží máte možnost prohlédnout si i kus historie za opravdu levný peníz. A co je nejlepší, většina z nich se nachází hned vedle sebe.

Začněte s Hrobkami králů, které jsou známé také pod názvem Thombs of the kings. Jméno dostali pro svoji velkolepost a pompéznost. Ne proto, že by na tomto místě pohřbívali členy královské rodiny. Přesto zde však najdete hrobky bohatých občanů Pafosu, kterých je přesně osm. Jde o nejnavštěvovanější památku, která k sobě láká nejen archeology ale i turisty z celého světa.

Do seznamu světového dědictví jsou kromě Hrobek králů zapsány i ostatní památky. Významný je Archeologický park - místo, kde si můžete prohlédnout artefakty pocházející až ze starověku. Mě zde nejvíc zaujal bílý maják, který je dominantou tohoto místa. Další významnou UNESCO památkou je Pafoský hrad, který sloužil nejprve jako byzantská pevnost, později jako vězení či sklad solí. A také archeologický komplex Chrysopolitissa. Ten v sobě ukrývá vykopávky středověkých Osmanských lázní. Naleznete zde významný pilíř sv. Pavla i kostel sv. Kyniaka (Agia kyriaki Chrysopolitissa), nacházející se na okraji tohoto komplexu. Jeden z nejkrásnějších kostelů je i Agioi Anargyroi. Vhodný hlavně pro ty, kteří hledají klidné místo.

V blízkosti se nachází Helenistické románské divadlo a Agia Solomoni kaple, která je součástí malého podzemního komplexu komorových hrobek z helenistického období. Ohromil mě posvátný strom v areálu, tyčící se nad katakombami. Jeho větve zdobí kousky oblečení, barevné látky, které věřící zanechali jako oběti místnímu světci. Věří se, že tento strom má léčivé účinky.

Samozřejmě nesmí chybět staré město s pěknými restauracemi a výhledy. Nejvíce mě okouzlila čistá architektura s barevnými dveřmi, které vytvořily dokonalý akcent. To musíte vidět!

Pokud si stihnete prohlédnout všechny památky v Paphosu a budete mít ještě dost času, můžete navštívit oblast Peyia. V blízkosti mořských jeskyní najdete vrak lodi z roku 2011. EDRO III (jak se nazývá daná loď) při cestě do Řecka narazila na mělčinu a od té doby tam i zůstala. Dnes je z ní vytvořena fotografická scenérie. Jen o 7 minut autem dále se nachází řecký pravoslavný kostel svatého Jiřího (saint George church), který se také vyplatí navštívit. Pokud máte rádi přírodní areály, tak ve vašem seznamu prostě nesmí chybět Afroditiny lázně.

Tak co přesvědčila jsem vás? Máte sbaleno? Za svůj život jsem prošla už poměrně dost zemí a ostrovů, ale tento patří mezi jeden z mých oblíbených.

Fotky z mých cest si můžete prohlédnout zde.

656 Zobrazení