LOFOTY – Od Å až po NARVIK 2/2

Dominika Radová
Norsko
Rady & tipy na cesty

V následujících řádcích se spolu vydáme na cestu, tak, jak jsme ji míjeli kilometr za kilometrem. My osobně jsme jeli bez plánu a vyhledávali jsme v Google mapách. Veškerá zajímavá (někdy i nezajímavá) místa jsou označená informačními cedulemi, takže ta důležitá a nejnavštěvovanější určitě nepřehlédnete.

12+2 míst, které nesmíte minout

Å

Pro mě nejromantičtější vesnička z celých Lofot, kterou lze pěšky obejít za několik málo minut, kterých nebudete litovat. Zklamání vás nečeká ani, když se ubytujete v jedné z rorbuer a ochutnáte čerstvou rybu a pivo z Lofot. Vesnička ukrývá i muzeum, které je plné sušených ryb.

Reine

Perla ostrovů je vesnice Reine, která je o poznání větší a živější. Nevynechejte pochůzku, kdy narazíte na útulnou pekárnu, kavárnu či restauraci. Nad vesnicí je vyhlídka Reinebringen, ze které je zřejmě ten nejfotografovanější bod celých ostrovů. Cesta nahoru je strmá a náročná, ale po výšlapu nahoru budete ještě rádi tajit dech.

Hamnøy Bridge

Fotospotů jako je tento objevíte na Lofotech nespočet. Ale určitě si nechcete, stejně jako my, na začátku vaší cesty, nechat ujít pohled na červené domky, šplouchající moře a věšáky s rybami.

Nusfjord

Rybářská vesnička, která je na seznamu UNESCO je celkem opuštěná, ale o to více tajemnosti se v ní skrývá. Určitě bych ji na cestě nevynechala.

Kvalvika, Vik, Haukland

Známé a nádherné pláže, které jsme na naší cestě minuli, ale od ostatních cestovatelů jsme slyšeli, že stojí za návštěvu. My osobně jsme navštívili pláže, které přímo vybízeli k zastavení. Na cestě je neminete, jelikož jsou dobře označeny nebo uvidíte zaparkovaná auta či turisty.

Muzeum Vikingů

Muzeum se nachází v městečku Borg a můžete si v něm prohlédnout, jak se na Lofotech žilo v době Vikingů.

Henningsvær

Tuto vesničku jednoznačně nesmíte přejet bez povšimnutí. Velice malebné a opět fotogenické místo. Pokud se zde projdete, narazíte na perfektní kavárnu Klatre Kafeen s tibetskými vlaječkami nebo se budete moci ubytovat v perfektním hostelu Trevarefabriken, kde mají k dispozici i panoramatickou saunu s výhledem na moře. Můj tip je saunu využít až bude plně vytopená, stačí se zeptat obsluhy v kavárně. Sauna je dostupná i veřejnosti. My jsme čekali na vytopení asi hodinu, ale stejně v ní nebylo takové horko, avšak zážitku nelitujeme. Při procházce nevynechejte bílý maják, který je dnes v rukou soukromých vlastníků, takže k němu již není svobodný přístup, nicméně vidět je. Vedle něj ležící fotbalové hřiště, které znáte z fotek dronů, jelikož je zasazené do kamene. Hřiště můžete obejít a třeba spatříte děti, jak si zrovna hrají nebo trénují fotbal. Vesnička také ukrývá kaviárovou továrnu a muzeum v jednom, které jsme nestihli navštívit. Když se vydáte na vyhlídku Festvågtind, určitě vás budou bolet nohy, ale spatříte další zázrak, který nejednoho turistu ponechal v úžasu. Vyhlídka není moc dobře značená, nachází se přibližně ještě před odbočkou na mosty ve směru z E10 do vesnice. Po pravé straně naleznete plac, kde můžete zaparkovat. Na vyhlídku stoupejte nahoru k pravé straně hory ve směru od silnice.

Kabelvåg

Zde se nachází Vågan kostel, který je největší dřevěnou stavbou severního Norska. Pokud jste unavení, ubytujte se v perfektním a nejlevnějším ubytování na celých lofotech Kabelvåg Overnatting, kdy vás přivítá usměvavý kluk, vše vám ukáže, předá pozitivní energii a přidá typy a rady na cestu, to vše za celých 600,- NOK pro oba.

Svolvær

Tohle město je hlavní tepnou celých Lofot, takže sem neváhejte zavítat. Nachází se tu velice známá vyhlídka Svolværgata, tedy dva kameny, které vypadají jako brána. Když se budete namáhat dál, tak můžete dorazit ještě výše k Djevelporten vyhlídce, což je kámen zaseknutý mezi skalami. Výstupy na všechny vyhlídky na Lofotech jsou obecně náročné, takže i tady počítejte, že se zapotíte a budou vás bolet nohy. My osobně jsme si vyhlídky chtěli vyšlápnout, ale protože jsme přijeli již po turistické sezóně, začali zde výkopové práce, aneb revitalizace a lepší zpřístupnění turistům. Pokud sem tedy pojedete v roce 2020, čeká vás lepší schůdnost v podobě schodů a úpravy trasy. Svolvær je jedno z mála míst, kde můžete navštívit ledový bar. Bary jsou stejnojmenné Magic Ice Bar, kde vám za cenu 225,- NOK půjčí teplý plášť s kapucí, pletené rukavice a dostanete uvítací drink (může být i nealkoholický). Uvnitř je zhruba – 5 stupňů Celsia. Veškeré lavice a stoly jsou z ledu, mají zde vytesané sochy taktéž z ledu a dokonce i drink dostanete do panáků a skleniček vyrobených z ledu.

Tengelfjord

Když už se autem budete blížit více a více Bjerkviku a Narviku, tak neopomeňte Tengelfjord, kde jsou krásné hory, vyhlídka na fjord, barevné rorbuers, lodě a samostatný vrak lodi Sildpolltjønna. Můžete se zde vyfotit na dřevěných molech obklopených nejrůznějšími loděmi.

Trollfjord

K Trollfjordu se bohužel dojet autem nedá, ale je možné si zakoupit lístek na loď, se kterou uděláte okružní plavbu. Využít můžete cestovní agenturu nebo místní, kteří vlastní malou loďku. Cestou můžete pozorovat mořské orly či nádhernou scenérii.

Bjerkvik

Když pojedete z Lofot dolů směrem na Bjerkvik, uvidíte další úchvatné výhledy. Bjerkvik jako takový je křižovatka směr Narvik, anebo dál na sever třeba do města Tromsø, které je vzdálené 220 km. Nachází se zde benzínová pumpa, kde můžete natankovat na další cestu.

Narvik

Narvik se nám moc líbil, osobně nám připadá podobný českému Liberci. Po klidných a tichých ostrovech je tohle pozvánka do velkoměsta, byť má pouhých 19 tisíc obyvatel. Nechte se svézt lanovkou nad městem na horu Narvikfjellet a odtud se vydejte už jen pár kilometrů na Tredjetoppen, který se tyčí do výšky 1272 m. n. m. Když vám po této horské túře vyhládne, doporučuji navštívit Fiskehallen, kde si v čase od 9:30 do 16:30 ve všední den můžete z pultu vybrat čerstvou rybu a v restauraci vám ji připraví. Když sem přijdete o víkendu, mají také otevřeno a připraví vám rybu dle jejich stálé nabídky. Můžete si vybrat z lososa, velryby, halibuta a mnoho dalších. Ceny za pokrm začínají už na 120,- NOK. Dále doporučuji rychlé občerstvení Arilds Grill Bar, který se nachází hned vedle. Prodávají tam luxusní burgery a kebab za lidové ceny v porovnání s velikostí porce. Pokud vám po jídle ještě zbyde čas, vydejte se do Polar Parku, který je od Narviku vzdálen asi 47 minut (52 km) po E6 ve směru na Tromsø. Zde uvidíte veškerá zvířata typická pro norskou přírodu, jako je vlk, medvěd, bizon, jelen, sob, los, rys a rosomák. Zvířata se tu pohybují ve velkých přírodních výbězích, občas se na ně vyplatí počkat, a tak vám procházka určitě zabere minimálně hodinu.

Pokud se chcete nechat vtáhnout i na jiná místa, navštivte facebookový blog Holka na cestě. Akční letenky do Norska najdete na stránce Cestujlevne.com.

 

2337 Zobrazení