Jaký je život na Zanzibaru? HAKUNA MATATA

Denisa Pavlisová
Tanzánie
Příběhy & rozhovory

Jaké je to odjet žít s dětmi k moři, konkrétně na africký Zanzibar? Denisa se s námi podělila o jejich příběh. V článku se dozvíte, jak se žije české rodině na Zanzibaru, jak vypadá jejich běžný den, co na Zanzibaru ochutnat a co navštívit.

Deniso, jak jste vlastně přišli na to sbalit celou rodinu, odstěhovat se na Zanzibar a pronajímat tam ubytování? Proč právě Zanzibar?

My jsme sem nepřijeli vlastně vůbec za účelem žití, nýbrž na dovolenou. Pak se událo mnoho věcí a díky tomu jsme zde zůstali žít. Zanzibar nás oslovil především tím, že jsou tu milí lidé, příjemné počasí po téměř celý rok a nádherný oceán s průzračnou vodou a sněhobílé pláže.

Bylo odstěhování na Zanzibar šok? Afrika v porovnání s Evropou je velice rozdílná. Předpokládám, že je spousta věcí, na které jste si museli zvyknout.

Ano, souhlasíme, byla to velká změna. Především, co se úřadů týká. Řešit zde právní věci je velice rozdílné od Evropy. Vše dlouho trvá a není to zadarmo 😊

Jste v nejvyhledávanější části Zanzibaru, v Nungwi. Bylo těžké najít vhodnou vilu na pronájem? Jaké služby nabízíte?

Těžké to nebylo, my jsme sem přijeli jako turisté a byli jsme ubytovaní v té stejné vile, kde nyní poskytujeme ubytování. Slovo dalo slovo a nyní zde poskytujeme ubytování my 😊 Tím, že nám samotným se zde líbilo, pak jsme měli jistotu, že se zde bude líbit i dalším lidem. Šli jsme tedy v podstatě na jistotu, která byla již ověřena námi, rodinou s malými dětmi. V té době bylo dceři 2 půl roku a synovi 3 a půl roku.

Pokud bych chtěla poskytovat na Zanzibaru ubytování, jak moc je to byrokraticky náročné? Jaké kroky musím podniknout?

Velice náročné. Je vhodné si najít v první řadě velice dobrého právníka, což zní možná jednoduše, nicméně to není taková sranda. Je třeba založit firmu, registrovat se na mnoha úřadech a mít se neustále na pozoru. Opatrnosti zde není nikdy dost.

Jak se k vám jako k cizincům místní chovají? Jací vlastně jsou?

To je náročná otázka. Jelikož jsme velice zaneprázdněni a na pláž se dostaneme třeba 2x za měsíc, tak nás mnozí neznají a chovají se k nám stále jako k turistům. Nicméně naši zaměstnanci a místní přátelé jsou úžasní a máme v nich maximální podporu. Dovolím si říct, že místní lidé jsou velice přátelští a vstřícní. Cítíme se zde velmi dobře. Nicméně určitě člověk nejlépe pozná místní, pokud jde mezi ně 😊

Určitě by se někteří lidé báli jít žít do Afriky. Neobávali jste se? Navíc s malými dětmi?

Afrika je velice rozdílná od Evropy, náš kamarád říká: Víc věcí v Africe nefunguje, než funguje, což po našich zkušenostech musíme víc než souhlasit. Běžný občan Evropy si toto neumí představit. Zde je běžné, že mnoho hodin nefunguje elektřina. Co nás třeba velice překvapilo, tak když se domlouváte se Svahilcem na čase, on Vám řekne zítra v 10, nicméně Svahilci mají rozdílný čas, pro ně v 10 zítra znamená ve 4 odpoledne. Jelikož začínají čas počítat od východu slunce, tedy od cca 6h ráno, takže to znamená ve 4 odpoledne. Pak tedy čekáte celý den na schůzku laugh A když Vám Svahilec řekne, že přijde zítra, pak není specifikované, které zítra myslí, tedy to může být až za týden.

Co na život na Zanzibaru vlastně říkají děti? 

Děti milují slunce a oceán 😊 Samožrejmě se jim i nám stýská po rodině, což se snažíme kompenzovat návštěvami.

Jaký je život na Zanzibaru? Jak vypadá váš běžný den a jak se liší od místní rodiny?

Život na Zanzibaru je velice odlišný od ČR. Zde není zvykem, aby pracovala žena. Přeci jen je Zanzibar z cca 99% muslimský. Tedy místní vstávají před svítáním slunce a muži jdou vydělávat peníze. Mnoho lidí zde rybaří, případně pracují v turismu, například jako taxikáři. Nicméně i zde je pokrok a místní se snaží jít s dobou a ženy osamostatnit, a tak spoustu žen pracuje v hotelech, jako například recepční, číšnice, nebo uklízečky. Náš den vypadá zhruba takto – vstáváme mezi 5 až 6 hodinou (tak se budí naše děti), v průběhu dne odpovídáme našim hostům na zprávy, řešíme zásobovaní, marketing, aby vše fungovalo tak, jak má. Mnoho lidí si představuje, že jsme nonstop na pláži a pijeme drinky, nicméně se na pláž reálně dostaneme opravdu dvakrát do měsíce. Mezitím řešíme věci ohledně ubytování, aby vše fungovalo, a aby to uspokojilo evropského zákazníka. Snažíme se, aby se u nás hosté cítili jako u přátel a odnesli si ze své dovolené zážitek na celý život, což stojí mnoho času.

Máte na Zanzibaru i nějaké známé krajany?

Ano, v tuto chvíli jsme v úzkém spojení s jednou českou rodinou s dětmi, kteří zde taktéž žijí a také s dalšími jednotlivci, kteří zde působí.

Je na Zanzibaru bezpečno?

My se zde cítíme více bezpečně než v ČR.

Nechybí vám někdy Čechy?

Samozřejmě chybí, například kopce, hrady, lesy a česká kuchyně, kterou nám částečně kompenzují naši skvělí hosté, kteří nám dovezou potraviny, které se zde nedají koupit.

Co máte na Zanzibaru nejradši a co byste mu vytkli?

Nejradši máme přátelskost a vstřícnost místních lidí. Ovoce, zeleninu, ryby.. Počasí a také výlety na lodi a celkově tropické prostředí.

Vytknout se dá mnoho věci, nikde není to ideální. Co nám tu ale chybí, je nedostatečná infrastruktura, co se týká zásobováni potravin.

Co rozhodně na Zanzibaru zažít/navštívit?

Rozhodně doporučujeme navštívit farmu koření. Zní to jako nuda, nicméně člověk pozná jak koření, které běžně používáme, roste. Ochutná místní ovoce, které je úplně jiné čerstvé, než jak ho známe běžně usušené. Krásné jsou i zatopené jeskyně, například Cuza cave. Určitě je na místně zvážit i návštěvu safari, které je ze Zanzibaru velice snadno dostupné. Určitě je krásný zážitek navštívit jeden ze sandbanků (pozn. písečných mělčin), které Zanzibar nabízí.

Co ochutnat na Zanzibaru? Má Tanzánie či Zanzibar nějaké místní speciality?

Místní lidé obvykle konzumují „wali na maharage“ což je rýže s fazolemi, vařenými v kokosovém mléce. Mezi místní kuchyni taktéž patří ugali, což je v podstatě knedlík z kukuřičné mouky. My jsme si velice oblíbili polévku s názvem Urojo, kterou místní především snídají. Určitě doporučujeme ochutnat, polévka připomíná naší zelňačku. Obsahuje brambory, zelí, vejce a místní omáčky, například z chilli a tamarindu.

Děkujeme Denise za rozhovor a přejeme hodně štěstí na Zanzibaru.

Více informací o ubytování u Čechů na Zanzibaru naleznete zde.

643 Zobrazení