Jak se žije Natálii v Turecku? Turci jsou velmi výbušní a za hodinu o tom neví

Natali
Turecko
Příběhy & rozhovory

Jak se žije Slovence v Turecku? Natálie nám vyprávěla svůj příběh, jak se žije v turecké Alanyi. V článku se dozvíte, zda je Turecko nebezpečné, jaký je život křesťanky v převážně muslimské zemi, jací jsou turečtí muži, jaká místa navštívit a co v Turecku ochutnat.

Jak ses dostala do Turecka? Proč právě Turecko?
Turecko je srdcovka a druhý domov, nevnímám ho už jako cizinu. Byla jsem vždy nadšená cestovatelka, která prochodila půlku Evropy a odmalička jsem milovala moře - jeho šum, vůni, také písečné pláže, krásné teplé počasí…Během studií na vysoké škole začala ve mně stále více a více růst touha jít žít někam do tepla. Snila jsem o tom s otevřenýma očima. Nestačil mi už týden u moře během léta. Chtěla jsem něco víc. Turecko byla super volba, jelikož je to stále poměrně levná země a vhodná k žití. Žije zde velmi mnoho Čechů. Jednou jsem tam byla na dovolené a podmanilo si mě kulturou, přírodními krásami, počasím, nádherným jazykem a výborným jídlem! Rozhodla jsem se tedy, že balím kufry. (smích)

Bylo odstěhování do Turecka kulturní šok? Je něco na co sis musela zvyknout?
Ne, absolutně. Turecko je velmi podobné Evropě, není to čistý arabský Orient. Já nevidím rozdíl, jestli se procházím po městě v Alanyi, nebo na Slovensku v Žilině. Až na to, že v Alanyi je téměř pořád krásné počasí, sluníčko a moře 😊

Jako křesťanka v muslimském Turecku ses setkala omezováním své víry nebo jinými problémy co týkají víry?
Komunita cizinců je v Alanyi, kde žiju, velmi početně zastoupena. Pomalu je jich zde víc než Turků (smích). Já nevidím problém, že jsem křesťanka. Turci jsou benevolentnější a tolerantnější na jiná náboženství. Samozřejmě, musíme respektovat jejich víru. Neuskutečňují se zde ale žádné mše, takže pro silně křesťansky založeného člověka to asi není správná volba pro život 😊 Jinak jsem se však nesetkala s omezováním. Dokonce mají i vánoční stromky během svátků jako dekorace. A Vánoce si každý může udělat doma.

Jsou turečtí muži otravní? Jak se k tobě jako k cizinci chovají? Jací vlastně jsou?
Někteří Turci jsou otravnější, někteří vůbec. V každém případě si rádi povídají s cizinkami, líbí se jim. Snaží se někdy navázat kontakt. Zejména dlouhonohé blonďaté ženy s modrýma očima, jsou pro ně něco „wow“. Těm nadbíhají, jinak nevidím problém. Když jim dá žena rázně najevo, že nejeví zájem o rozhovor, tak okamžitě zmlknou. Turci jsou velmi emotivní národ, impulzivní a velmi rychle se rozzlobí, a za hodinu o tom nevědí.

Určitě by se někteří lidé báli jít žít do Turecka, neobávala ses?
Vnímala jsem to jako velkou výzvu, ale moc jsem po tom toužila. Vždy jsem toužila žít ve slunné krajině, u moře, kde není zima a není moc draho. Turecko je pro život ideální volbou zejména pro cestovatele. Řídím se mottem „strach z nebezpečí je nebezpečnější než nebezpečí samo“, takže se skutečně snažím mít toto stále na paměti. Pokud to člověk nevyzkouší, nikdy nezjistí, jak se jinde žije.

Setkala ses s negativními reakcemi na to, že žiješ v Turecku?
Někteří lidé se velmi divili, co tam dělám, jak to je možné, že tam můžu žít, ať raději žiju v Evropě atd., dokonce i moji blízcí, ale já si to nepřipouštím. Jsem v tomto tolerantní. Snažím se jim trpělivě vysvětlovat okolnosti a poměry v zemi, aby netrpěly strachem. Nikdo mě tady nechce zabít na ulici nebo unést a opravdu nejsme v Saúdské Arábii. Mohu nosit i bikini a nikdo se na mě ošklivě nedívá. Já Alanyi nevnímám jako Turecko, ale jako část vyspělé Evropy.

Jsou Turci konzervativní, jak například probíhá Ramadán?
Většina Turků není konzervativní, i když samozřejmě, najdou se i takoví. Většinou na severovýchodě nebo východě země. Přímořské oblasti a velkoměsta jsou liberální. Turci jsou lidé jako my, nevidím rozdíl. Dají si rádi i sklenici piva či vínka jako my, rádi se dobře najedí, rodina je pro ně prvořadá. Samozřejmě mají jinou výchovu a kulturu, kterou je třeba respektovat.

Během Ramadánu jsem tady byla každý rok. Nevnímala jsem, že je Ramadán 😊 V Turecku to není vidět, zejména v přímořských částech. Dávala jsem si jídlo na ulici jako jiné běžné dny. Dokonce jsem si dopřála i skleničku vínka na veřejnosti a nikdo mě za to neukamenoval (smích). Místní také jedli a pili během dne, málo lidí se zde postí. Ale samozřejmě, vnitrozemí je více konzervativní, tam bych si asi to víno přes Ramadán nedala z ohleduplnosti k postícím se lidem.

Jaké je to žít samotná žena daleko od domova v muslimské krajině, neměla jsi obavy?
Ne, vůbec ne. Nevím proč, ale obavy mi nikdy nepřišly na mysl 😊 Právě, že naopak to byla výzva, jestli dokážu žít daleko od domova. Šla jsem si tvrdě za cílem, který jsem si předsevzala. Jednou jsem si slíbila, že tady budu žít, když jsem tu byla na dovolené a už mě víc nikdo nezastavil v naplnění snu 😊 Každý si musí jít za svým cílem.


Jaký je běžný život turecké ženy? V čem se liší od tvého?
Turkyně jsou většinou doma, nepracují, finančně se o ně stará manžel. Starají se stále o domácnost, manžela, děti… samy sebe moc času nemají. Většinou nemají úplnou volnost ve všem, co dělají, jako my Evropanky. Jsou vázány tradicemi, náboženskými zvyklostmi a jinými kulturními normami. Život Turkyně se tedy od mého života výrazně liší.

Nosí ženy ještě v Turecku hidžáby? Vyzkoušela jsi nosit hidžáb?
Ano, samozřejmě, že nosí, ale tady na jihu méně, než jinde. Jih Turecka je velmi liberální, od Izmiru až po Mersin. Ano, vyzkoušela jsem si také hidžáb, byla to docela legrace, myslím ale, že mi to vůbec neslušelo. Zejména v létě si v tom neumím představit ty vedra a mít stále dlouhé rukávy a ještě šátek na hlavě 😊 Nicméně je to každého osobní volba.

Co děláš během běžných dní?
Jsem na volné noze, věnuji se většinou bloggerství, copywritingu a editorství. Dělám také koučku v cestovním ruchu a mentorku vzdělávání. Vedu s kámoškou osobní blog o Turecku ochutnejturecko.cz kde se snažíme objasnit kulturu Turecka a život v zemi jako takové. Také se snažíme o vytvoření mezikulturního dialogu. Prostřednictvím blogu pomáháme našincům zorientovat se ohledně všeho v zemi. Pomáháme jim řešit potíže, jsou-li na dovolené, nebo jen tak jim pomáháme vybrat krásné místo na výlet, pomoc při koupi apartmánu apod. A to vše bezplatně. Dokážeme toho ale podstatně víc.

Vnímáš Turecko jako druhý domov? Nevadí ti, že žiješ velmi daleko od domova?
Ano, samozřejmě, Alanya je domov. Daleko to není, kdykoli, pokud zrovna nezuří pandemie, se dá přiletět do Vídně nebo Prahy, z Antalye jsou pravidelné spoje 😊 Nevidím v tom problém.

Je Turecko nebezpečné?
Jednou jsem se setkala s vtipnou otázkou, zda musím nosit burku a jestli se nebojím, že mě unesou v tom „nebezpečném“ Turecku (smích). Určitě přímořské oblasti nejsou nebezpečné. Není třeba mít předsudky kvůli médiím. Nevraždí se zde na ulici 😊 Ale jako všude, je třeba dodržovat základní pravidla. Myslím, že po tmě v noci se nevyplatí chodit tmavými uličkami (pro jistotu) samotné ženě, ale to asi ani na Slovensku. Během dne nevidím žádné nebezpečí. Jedině, pokud tak vás může spálit slunce během letních veder (smích).

Máš v Turecku i nějaké známé krajany?
Samozřejmě, Čechy i Slováci. Je nás tu docela dost, mám spoustu kámošek právě z řad našinců. Je zde celá komunita, která se navzájem podporuje, jsou to skvělí lidé.

Umíš už turecky?
Učím se poctivě, ale pořád to není to, co bych si představovala. Věnuji se však mentorství cizích jazyků a vzdělávání. Takže musím se usilovně učit, aby to bylo dokonalé 😊

Nechybí ti někdy Slovensko?
Chybí mi nejvíc moje rodinka, přátelé a některá slovenská jídla, která zde nemám, neboť se zde neprodávají např. tvaroh, brynzu, tempech a jiné.

Co máš v Turecku nejradši a co bys mu vytkla?
Vytknout mohu ekonomické záležitosti, vysokou míru inflace, všeobecné nízké platy. Také by Turci měli zvýšit úroveň poznání cizích jazyků a měli by se více postarat o toulavé psy a kočky na ulicích.

Naopak nejraději mám klima Alanye, sluníčko během celého roku, mentalitu, že na všechno „je čas“ a nemusí se to dělat „okamžitě“, méně stresu. Nevím, celkově pohodový život, kde se neřeší co „bude zítra, nebo nebude“. A opravdu velká pohostinnost. Jste v kadeřnictví nebo v obchodě, hned vám nabízejí čaj a koláčky, ne jako na Slovensku. Nebo například jedete po ulici, ptáte se na cestu a hned vás pozvou k sobě na čaj jen tak pokecat. A to se o Slovácích říká, jak jsou pohostinní…

Co rozhodně v Turecku zažít?
Turisté zde mají spoustu krás na obdiv, těžko vybrat jen něco. Doporučila bych navštívit zejména historické Side, staré město Kaleici v Antalyi, Manavgatské vodopády a historické centrum a přístav Alanye. Také nějaký lodní výlet, nebo Kapadokii, Pamukkale, případně některé vnitrozemské vesničky, ať si člověk prohlédne, jaký je i život mimo rezorty. Také se vyplatí podívat se i do Mersin a Istanbulu. Turecký hammám je úplná topka, balzám pro tělo i duši.

Co ochutnat v Turecku?
Určitě je třeba ochutnat místní speciality, turecká kuchyně je proslavená po celém světě a to nejen kebabem. Mezi nejlepší pochutiny patří baklava, lahmacun, sýrové pide, ale samozřejmě také kebab.


Děkujeme Natali za rozhovor a přejeme hodně štěstí v Turecku.

Více informací o životě v Turecku naleznete na ochutnejturecko.cz.

 

6825 Zobrazení