Co ochutnat v Thajsku? Nejznámější thajská jídla, dezerty, ovoce a nápoje

Lenka Králová
Thajsko
Kuchyně & zvyky

Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších exotických kuchyní díky své čerstvosti, pestrosti chutí a pověstné pálivosti. Hlavní ingredience jsou kuřecí či vepřové maso, mořské plody, rýže, nudle, zelenina, kokosový olej, limetka, ocet, cukr a různé koření (chilli, kari, zázvor, česnek, thajská bazalka, koriandr a další bylinky). Mnoho pokrmů je dochucováno rybí či ústřicovou omáčkou. Níže uvedená jídla a nápoje jsou ty nejčastější, se kterými se můžete v Thajsku setkat.   

Thajská hlavní jídla a dezerty

Pad Thai

Nejznámější thajské jídlo. Smažené nudle s masem, krevetami nebo pouze se zeleninou. V turistických oblastech dostanete na dochucení oříšky, chilli a limetku. V odlehlejších oblastech se vám může stát, že tyto ingredience už budou zamíchané v pokrmu.

Všechny chutě Kari

Milovníci kari si v Thajsku rozhodně přijdou na své. Green curry, yellow curry, red curry…to je jen zmínka z toho, co vše můžete v Thajsku ochutnat. Kari si můžete dát s kuřecím či vepřovým masem, tofu, rybou nebo mořskými plody. Nejpálivější je red curry, green a yellow curry jsou středně pálivé. Pokud chcete nepálivé kari zkuste massaman či panang curry.

Tom Yum a Tom Kha

Nejznámější thajské nudlové polévky. Tom Yum je pikantní kyselá polévka. Tom Kha je také pikantní a nakyslá, avšak je zjemněná kokosovým mlékem. Do obou se nejčastěji používá kuřecí maso nebo krevety. V Thajsku se setkáte s nudlovými polévkami v nejrůznějších variacích.

Som Tam - Papaya salad

Pikantní salát z papay, rajčat, mrkve, zelených fazolek a oříšků. Jako suroviny se běžně používá chilli, limetka, cukr, sůl, česnek a rybí omáčka. Na přípravu salátu je několik receptů, můžete se tak setkat s variací s ančovičkami či krevetami.  

Sweet and sour chicken

Volba pro ty, kteří nechtějí pálivé jídlo. Jedná se o kuřecí maso se sladkokyselou omáčkou a ovocem, nejčastěji s ananasem.

Morning glory

Morning glory neboli vodní špenát si můžete dát samostatně, jako přílohu nebo na něj narazíte ve spojení s dalším jídlem. Obvykle se připravuje jako nepálivý.

Crispy pork

Thajský křupavý bůček, který se nejčastěji podává ve spojení s Morning Glory.

Minced pork/chicken with Thai Basil

Mleté kuřecí nebo vepřové maso s thajskou bazalkou a chilli. Jedná se o středně pálivé jídlo.

Fried rice and Fried noodles

Smažená rýže nebo nudle v mnoha variacích, nejčastěji pouze se zeleninou či vejcem. Dát si je ovšem můžete i s masem. Jedná se o jednu z nejlevnějších variant jídla.

Různé variace kuřecího a vepřového masa

Kuřecí/vepřové maso si můžete v Thajsku dát v různých obměnách - s kešu oříšky, zázvorem, česnekem a pepřem nebo s ústřicovou omáčkou. Narazit nemusíte pouze na maso, ale třeba na tofu či mořské plody. Jídlo není ostré, ale pikantní díky použitým ingrediencím – zázvoru, česneku a pepře.

Mango sticky rice

V Thajsku velice oblíbené sladké jídlo. Lepkavá rýže s kousky manga.

Roti/Pancake

Thajské palačinky nakrájené na čtverečky. Dát si je můžete s čokoládou, nuttelou, ovocem nebo na slano.

Ovoce

Exotické ovoce jako je papaya, mango, guava nebo dragon fruit jistě znáte. Nejčastěji v Thajsku narazíte na durian a jackfruit. Vzhledově jsou si velmi podobní, avšak durian stoprocentně poznáte díky silnému zápachu. Dalším oblíbeným ovocem je rambutan, červené „chlupaté“ ovoce s bílým šťavnatým vnitřkem a peckou uvnitř připomínající liči. Na co jistě narazíte nejen v Thajsku je passion fruit, fialové kulaté ovoce, z něhož se vyrábějí také nápoje. V některých částech země můžete narazit také na longhan, hnědé kuličky na větvičce s tvrdou slupkou.

Nápoje

Téměř na každém rohu se setkáte s nápoji z čerstvého ovoce. Určitě doporučuji ochutnat fresh z exotického ovoce, jen si dejte pozor na doslazování cukrem. Mezi nejznámější thajské piva patří značky Singha a Chang. Velmi populární je také thajská whisky Sang Som či Hong Thong, kterou Thajci pijí se sodou a ledem.

Night market

Určitě v Thajsku navštivte night market, který startuje okolo čtvrté hodiny odpolední a končí zpravidla v deset večer. Ochutnáte tak spoustu jídel za nízké ceny. Velmi populární jídlem nejen na marketu je Satay, kousky kuřecího/vepřového masa na špejli. Na špejli si můžete dát také párky, kuřecí stehna, rybí koule nebo mořské plody dělané na grilu. Na night marketu se jistě setkáte také s thajským sushi, jarními závitky, různými plněnými taštičkami, smaženými rybičkami či hmyzem a tradičními thajskými jídly.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

Chcete vědět kam se v Thajsku vydat? Dočtete se zde.

11402 Zobrazení