Borneo, 7 tipů co vidět

Lenka Králová
Malajsie
Rady & tipy na cesty

Ostrov Borneo je třetí největší ostrov na zemi. Na většině ostrova se nachází deštný prales, který je zároveň označován za nejstarší na světě. Prales je domovem velkého množství živočichů a rostlin. Bohužel v současné době je prales ohrožen kvůli kácení stromů. Na Borneu se nachází 3 státy – Indonésie, Malajsie a Brunej. Dnes se podíváme na to, co navštívit v malajské části.

1. Národní park

Na Borneo se jezdí především kvůli místní fauně a floře, běžte se tedy podívat alespoň do jednoho národního parku. Vyzkoušený mám NP Bako, ve kterém doporučuji strávit jednu noc. Ubytovat se můžete ve skromných chatkách u vstupu do parku, rezervujte však dopředu. Park je rozlehlý a za jeden den ho určitě nestihnete projít. Kromě rozmanité přírody na vás čekají i pláže a známý primát Kahoun Nosatý, který žije pouze na Borneu. Do parku se dostanete jedině lodí, silnice k němu nevede.

2. Mount Kinabalu a NP Kinabalu

Mount Kinabalu, nejvyšší hora Bornea a celé jihovýchodní Asie měří 4 101 m. Výstup na ni je pro zkušené horaly, těm nezkušeným doporučuji národní park, který se rozprostírá pod horou. V NP Kinabalu roste přes 2000 druhů rostlin, mechů, hub a lišejníků. Nejznámější a nejrozšířenější rostlinou, na kterou určitě narazíte na celém Borneu, je pitcher-plant (láčkovka). Láčkovku poznáte podle jejího tvaru – džbánku, do kterého chytá hmyz. Borneo se také může pyšnit největší rostlinou/květem na světě, který nese název Rafflesia.

3. Orangutan a Kahoun Nosatý

Orangutany ve volné přírodě bohužel pravděpodobně neuvidíte, za nimi se musíte vypravit do jedné z rezervací. Blízko Kuchingu se nachází Semenggoh Wildlife Centre nebo v blízkosti města Sepilok - Sepilok Orangutan Sanctuary. U Sepiloku se nachází další rezervace, kde můžete vidět Kahouny Nosaté. Rezervace nese název Proboscis Sanctuary Labuk Bay. Na Kahouny narazíte i v národních parcích či na řece Kinabatangan.

4. Řeka Kinabatangan

Hnědá řeka Kinabatangan a okolní džungle je domovem různých druhů hmyzu, ptáků, opic, hadů, krokodýlů a slonů, které můžete pozorovat z lodě. Na břehu řeky je několik pěkných ubytování, kde můžete přespat. Nedoporučuji využívat služeb cestovky, ale vydat se na vlastní pěst do vesničky Sukau a tam se poptat po ubytování a výletu loďkou. Můžete tak ovlivnit, jak dlouho se kde zdržíte.

5. Semporna

Špinavé a velice chudé město, které vás nejspíš na první pohled odradí, ovšem je bránou k nádhernému moři. Pro milovníky potápění a šnorchlování je toto místo ideální. Na moře a okolní ostrovy se nedostanete jinak než organizovaně s cestovkou. Pláže v Semporně nečekejte. Výlety jsou většinou kombinované se zastávkou na vyhlídku Bohey Dulang (tu určitě nevynechejte), cikánskou vesnici na moři Bodgaya či jejich vesnicí na ostrově Sipadan. Po cestě je dost zastávek na koupání a šnorchlování.

6. Ostrovy v okolí Kota Kinabalu

Pokud trávíte více času v Kota Kinabalu a chcete si trochu odpočinout na pláži, doporučuji vyjet na okolní ostrovy. Ve městě je přístav, odkud jezdí lodě na Manukan, Mamutik či Sulung. Ráno můžete jet tam a odpoledne zpět.

7. Night market v Kota Kinabalu

Určitě ve městě nevynechejte night market. Velký trh, kde můžete sehnat vše na co si vzpomenete. Kromě ovoce, zeleniny, koření a jiného zboží se tam můžete přímo najíst. Malajská kuchyně je velmi pestrá a chutná. Kombinují se v ní prvky čínské, indické, indonéské a thajské kuchyně, počítejte tedy s tím, že bude převážně pálivá.

Zajímají vás akční letenky? Podívat se na ně můžete zde.

3944 Zobrazení