11 tipů, co dělat v Kanchanaburi a okolí

Lenka Králová
Thajsko
Rady & tipy na cesty

Kanchanaburi je poklidné provinční městečko cca 2-3 h západně od Bangkoku, známé především mostem přes řeku Kwai. V provincii toho ovšem můžete zažít daleko víc.

Jak se dostat do města Kanchanaburi?

Vlakem z nádraží Thonburi (Bangkok Noi). Nedaleko Khao San road je přístav, odtud se dostanete lodí do přístavu Thonburi Railway Station. K nádraží je to ještě asi kilometr, ale jezdí tam svozy. Vlak do Kanchanaburi jezdí pouze 2x denně, a to ráno v 7:50 a odpoledne ve 13:55. Jízdní řády už jsou několik let stejné, takže tento čas by měl opravdu odpovídat, ale pro jistotu si to ověřte. 

Autobusem či minivanem z nádraží Southern Terminal (Sai Tai Mai) či z Northern Terminal (Mochit 2). Z Khao San road se lze na obě nádraží dostat přímým autobusem. Kvůli dopravě v Bangkoku počítejte tak s hodinovou cestou. Nicméně autobusy do Kanchanaburi na rozdíl od vlaků jezdí každou chvíli. Pokud se chcete zeptat, kde je nádraží, používejte thajské názvy nebo rovnou řekněte, kam chcete jet, Thajci vás nasměrují. 

Co dělat v Kanchanaburi a okolí?

1) Projít se po mostě přes řeku Kwai. Poblíž centra najdete nikoli dřevěný nýbrž železobetonový most, který byl po válce opraven. Po mostě se lze projít i projet vlakem směr Nam Tok. 

2) Nechat na sebe dýchnout historii. V Kanchanaburi je několik muzeí a hřbitovů připomínajících hrůzy 2. světové války. 

3) Projet se lodí po řece Kwai. Kromě procházky nebo projížďky po mostě, pod ním také můžete projet jako organizovaný výlet lodí. Na řece je nachází také několik restaurací s výhledem na most. 

4) Ubytovat se v bungalovu plovoucím na vodě. Ideální pro ty, kteří hledají klidné (romantické) ubytování s výhledem na řeku. Skromnější bungalovy začínají na cenách okolo 150 Kč. 

5) Navštívit night market. Nachází se hned u vlakové stanice Kanchanaburi a k dostání je zde opravdu levné místní jídlo, sushi po Thajsku, grilovaná masa a kalamáry, různé fresh džusy i nějaké ty západní smažené pochutiny. Night market začíná okolo 17h. Přes den vedle night marketu najdete prodejce oblečení a bot.     

6) Posedět v baru s názvem „Get drunk for 10 bath“. Autentický bar v Kanchanaburi, kde se sedí na plechovkách od barvy. O seznámení s místními tu není nouze. Můj osobní tip pro baťůžkáře a low cost cestovatele 🙂

7) Erawan Natiopak park. V NP je celkem 7 překrásných vodopádů, kde se můžete i vykoupat, udělat piknik nebo se jen tak projít. Vstupné je 300 THB (rok 2020) a procházka vám zabere min. půl den. Pokud nemáte v Kanchanaburi moc času ze všech tipů, rozhodně doporučuji navštívit zrovna toto místo. Ideální je vyrazit brzy ráno, odpoledne už tam potkáte spoustu místních, kteří si tam dělají piknik. Nezapomeňte plavky, v přírodních bazencích se můžete také vykoupat.

8) Projet si vlakem trasu Kanchanaburi-Nam Tok. Příroda kolem je na téhle trase opravdu nádherná. Pojedete zároveň po mostě přes řeku Kwai a po viaduktu Wang Po. Tam doporučuji vystoupit a projít se po mostě pěšky. Vystoupit můžete ve stanici Thamkasae nebo Thamkrasae Bridge. Na konečné Nam Tok je nádherný vodopád Sai Yok Noi, i zde se můžete vykoupat. Od železniční stanice je trochu dál. Směrem k Hellfire Pass se nachází Sai Nok National park.

9) Hellfire pass je úsek železniční tratě, který byl vybudován přes horský průsmyk v oblasti Kanchanaburi. Cílem bylo spojit Barmu s Thajskem a vytvořit zásobování japonských vojsk během jejich invaze do jihovýchodní Asie. Za 2. světové války ji za nelidských podmínek stavěli váleční zajatci. Mnoho jich při výstavbě zemřelo, odtud název Death Railway. Navštívit můžete muzeum a naučnou stezku, která vede přímo po trati. Na vlastní oči tak můžete vidět, jaké skály bylo nutné prorazit.  

10) Prozkoumat chrámy a ruiny v provincii. Nejznámějším a nejvyhledávanějším je Prasat Mueang Singh, jedná se o zrekonstruovaný chrám ve stylu rudých Kmérů. 

11) Navštívit Elephants world a užít si krmení, koupání nebo procházku se slony. Tento zážitek rozhodně stojí za to! 

496 Zobrazení