10 věcí, které podniknout na Kubě

Lenka Králová
Kuba
Rady & tipy na cesty

Kuba se nachází v severním Karibiku a její břehy omývají Karibské moře, Atlantský oceán a Mexický záliv. Hlavním městem Kuby je Havana. Platí se zde dvojí měnou, kubánským pesem (CUP), které používají místní a kubánským konvertibilním pesem (CUC), které je určeno pro turisty. Ve všech směnárnách vyměníte v pohodě eura nebo dolary na CUC. Obecně je lepší měnit eura, protože dolary mají nevýhodný kurz a mnohdy za výměnu zaplatíte ještě poplatek. Ceny letenek na Kubu se za poslední dobu výrazně snížily. Je proto dobré s cestováním na Kubu příliš neváhat a zažít tak ještě původní zemi ne příliš dotčenou turisty. Zde je 10 tipů co dělat na Kubě.
 

1. Ochutnat kubánský rum

První rum, který vás ve spojitosti s Kubou napadne je Havana Club příp. Legendario, ale na ně na chvíli zapomeňte a dejte přednost lokálním rumům, mile vás překvapí! Naším oblíbencem se stal Ron Santiago de Cuba (ano, nese název 2. největšího města na Kubě), jemný rum, který dokážou samotný zkonzumovat i ženy Samozřejmostí je také ochutnat míchané drinky z rumu– Mojito, Cuba Libre, Piña Coladu, Daiquiri a další.

2. Zapálit si kubánský doutník

Ke Kubě a rumu neodmyslitelně patří doutník. Zastavte se a vyzkoušejte toto spojení, nejlépe s nějakým pěkným výhledem. Dýchne na vás klid a pohoda. Pozor, doutníky jsou silné, vyzkoušet můžete i doutník přímo z farmy, ty jsou zpravidla slabší.

3. Podniknout výstup na El Yunque

Podniknout výšlap můžete na Kubě na jakoukoli horu, El Yunque zmiňuji, protože leží úplně na východě ostrova, kde ještě není tolik turistů jako v dále zmíněných městech. Kromě dovolenkového Varadera, jezdí turisté spíše takový zlatý trojúhelník Havana-Trinidad-Viñales a na východ jich přijede jen pár. El Yunque se nachází kousek od města Baracoa, které je proslavené hlavně čokoládou a kakaem a nabízí úchvatnou přírodu odlišnou od zbytku ostrova. Po cestě na El Yunque můžete přebrodit řeku v džungli jako ve správné dobrodružné výpravě! Kdo se brodit nechce, pro toho je tu za úplatek převozník s vorem (taky zážitek).

4. Projet se po Viñales na koni/kole

Národní park Viñales a okolí musíte prostě vidět – nádherná příroda, tabákové a kávové plantáže, jeskyně, hory atd. Projít ho můžete samozřejmě pěšky, ale ušetříte čas, když si zaplatíte projížďku na koni (s průvodcem) nebo si půjčíte kolo. Kubánce nezajímá, jestli umíte na koni, prostě vám ukážou jak na to a už jedete. Kolo si půjčíte celkem obstojné, ale terén pro toho, kdo nejezdí pravidelně na kole, bude těžký, ale ta svoboda jízdy stojí za to. Na Kubě se vám budou vnucovat na každém kroku průvodci, kolo si naštěstí půjčíte samostatně.

5. Zatancovat si Salsu

Jednoznačně. Nejlépe ve Viñales v baru v rohu náměstí. I přesto, že třeba netancujete, nechte se zlákat tímto tancem, zažijete tak Kubu! Kubánci/ky vás ochotně naučí základní kroky, i když vám anglicky nebudou rozumět.

6. Projet se Havanou v kabrioletu

Ano, je to komerční, ale až uvidíte ty auta, neodoláte. Hodinová projížďka Havanou se dá v klidu usmlouvat z 50 CUC na 40 (1 CUC = 1 EUR). Váš řidič je zároveň váš průvodce a udělá s vámi tour po hlavních památkách Havany a ke každé vám něco řekne. Na Náměstí revoluce je krátká pauza na focení, kterou převážně všichni využívají k fotkám s kabrioletem.

7. Nechat si v case uvařit večeři

Casa particular je ubytování v soukromí. Místní vám pronajmou pokoj u sebe v domě a k tomu nabídnou ještě další služby. Tato forma ubytování je určitě levnější než hotel a dá se i usmlouvat. Podíváte se, jak žijí místní a můžete si připlatit za snídani či večeři. Snídaně se od sebe moc neliší, ale doporučuji nechat si připravit alespoň jednou večeři. Vyzkoušíte, co a jak vaří místní a při přípravě stolu a nošení jídla se budete cítit jako boss.

8. Vrátit se v čase

Pro ty, co nezažili socialismus, to bude výlet do minulosti, pro ty, kteří ho zažili, připomínkou. Běžte se podívat do obchodů, svezte se starým autem, vystůjte si frontu a zkuste být na chvíli bez internetu (nebojte se na náměstích po pořízení kartičky ETESCA se připojíte ). Jestli chce vědět, jak fungovala věta „všichni měli práci“, autority, shánění nedostatkového zboží, rozkvět podnikání a ne-hektická doba, zastavte se, otevřete pořádně oči a pozorujte. Přijde vám to neuvěřitelné, ale sžijete se s tím a hned jak dorazíte do Evropy, pocítíte ten rozdíl.

9. Vyzkoušet místní dopravu

Cestovatelská klasika, pokud se chcete přiblížit místním. Můžete využít taxi (od staré Lady až po vyleštěnou ameriku), cyklotaxi, cocotaxi (žlutá vozítka podobné jako Tuk Tuk) nebo taxi colectivo (sdílená doprava). Ale zkuste jednou si vzít koňskou drožku nebo jet místním autobusem. Místní autobusy jsou většinou plné, ale funguje zde nepsané pravidlo, že ten co sedí, bere na klín zavazadla tomu, co stojí, příp. mu uvolní část svého prostoru ať již na sezení či na stání. Zkuste tohle v Praze, Brně či dalších velkých městech a budou na vás koukat jako na blázna

10. Válet se na bělostných plážích

Tohle je bez komentáře, písek a moře se nedají slovy popsat, to musíte zažít. Zkuste Cayo Largo, Cayo Jutías, Playa Ancón nebo objevujte zapadlé pláže mezi vesničkami. Válení na pláži bez drinku není ono, myslete na to

Podbod

Navštívit Floriditu a La Bodeguitu del Medio

Záměrně připisuji jako podbod. Floridita a La Bodeguita del Medio patří mezi bary, kam směřuje snad každý, kdo se zastaví v Havaně. Pravdou ale je, že tyto bary jsou už tak turistické, že jen stěží můžu říct, jestli na nás dýchla atmosféra Kuby. Na oboje se stála fronta a bylo to tak přeplněné, že se nedalo ani projít. Ve Floriditě mají výborné Daiquiry, které už žádné jiné překonalo, ale v Bodeguitě bylo Mojito trochu zklamání. Je to samozřejmě věc názoru, jelikož tyto bary patří mezi must see, obrňte se trpělivostí a vyrazte alespoň na jeden drink.

Zdroj článku naleznete zde.

2156 Zobrazení